Oznámení strávníkům

INFORMACE O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ Od 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady č.1169/2011 ze dne 25.…

  • Oznámení strávníkům

    Publikováno v Prosinci 4 2014 v kategorii Novinky ZŠ

    INFORMACE O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

    Od 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady č.1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které má umožnit jednoduchý přístup k nejdůležitějším informacím o potravině.

    Tato nová právní úprava přináší stravovacím provozům, tj. i naší školní jídelně povinnost informovat strávníka o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (každý strávník se musí dozvědět, zda se v nabízeném pokrmu vyskytují nějaké konkrétní alergeny).

    Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce pokrmů a potravin. Je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale není povinna brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti ( alergie ) jednotlivých strávníků. Při výrobě jídel to ani není možné. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na nějaký alergen.

    Jakým způsobem bude naše jídelna informovat strávníka o obsahu alergenů v pokrmech?
    Seznam očíslovaných alergenů bude vyvěšen na nástěnku ve školní jídelně vždy vedle aktuálního jídelníčku a za každým vypsaným pokrmem v jídelníčku budou číselně označeny alergeny, které daný pokrm obsahuje ( přítomné alergeny budou uvedeny slovem ,,obsahuje"). Stejným způsobem budou označeny alergeny v jídelníčku na těchto našich webových stránkách.

    SEZNAM ALERGENŮ - publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13. 12. 2014 směrnicí 1169/2011 EU
    Č.1 OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK - .1.1 pšenice, 1.2 žito, 1.3 ječmen, 1.4 oves, 1.5 špalda, 1.6 kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich.
    Č.2 KORÝŠI a výrobky z nich
    Č.3 VEJCE a výrobky z nich
    Č.4 RYBY a výrobky z nich
    Č.5 PODZEMNICE OLEJNÁ ( ARAŠÍDY ) a výrobky z nich
    Č.6 SÓJOVÉ BOBY ( SÓJA ) a výrobky z nich
    Č.7 MLÉKO a výrobky z něj
    Č.8 SKOŘÁPKOVÉ PLODY 8.1 mandle, 8.2 lískové ořechy, 8.3 vlašské ořechy, 8.4 kešu ořechy, 8.5 pekanové ořechy, 8.6 para ořechy, 8.7 pistácie, 8.8 makadamie a výrobky z nich
    Č.9 CELER a výrobky z něj
    Č.10 HOŘČICE a výrobky z ní
    Č.11 SEZAMOVÁ SEMENA ( SEZAM ) a výrobky z nich
    Č.12 OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
    Č.13 VLČÍ BOB ( LUPINA ) a výrobky z něj
    Č.14 MĚKKÝŠI a výrobky z nich

     

    Nahoru