Informace o alergenech ve školní jídelně

INFORMACE O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

Od 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady č.1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které má umožnit jednoduchý přístup k nejdůležitějším informacím o potravině.

Tato nová právní úprava přináší stravovacím provozům, tj. i naší školní jídelně povinnost informovat strávníka o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (každý strávník se musí dozvědět, zda se v nabízeném pokrmu vyskytují nějaké konkrétní alergeny).

Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce pokrmů a potravin. Je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale není povinna brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti ( alergie ) jednotlivých strávníků. Při výrobě jídel to ani není možné. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na nějaký alergen.

Jakým způsobem bude naše jídelna informovat strávníka o obsahu alergenů v pokrmech?
Seznam očíslovaných alergenů bude vyvěšen na nástěnku ve školní jídelně vždy vedle aktuálního jídelníčku a za každým vypsaným pokrmem v jídelníčku budou číselně označeny alergeny, které daný pokrm obsahuje ( přítomné alergeny budou uvedeny slovem ,,obsahuje"). Stejným způsobem budou označeny alergeny v jídelníčku na těchto našich webových stránkách.

SEZNAM ALERGENŮ - publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13. 12. 2014 směrnicí 1169/2011 EU
Č.1 OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK - .1.1 pšenice, 1.2 žito, 1.3 ječmen, 1.4 oves, 1.5 špalda, 1.6 kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich.
Č.2 KORÝŠI a výrobky z nich
Č.3 VEJCE a výrobky z nich
Č.4 RYBY a výrobky z nich
Č.5 PODZEMNICE OLEJNÁ ( ARAŠÍDY ) a výrobky z nich
Č.6 SÓJOVÉ BOBY ( SÓJA ) a výrobky z nich
Č.7 MLÉKO a výrobky z něj
Č.8 SKOŘÁPKOVÉ PLODY 8.1 mandle, 8.2 lískové ořechy, 8.3 vlašské ořechy, 8.4 kešu ořechy, 8.5 pekanové ořechy, 8.6 para ořechy, 8.7 pistácie, 8.8 makadamie a výrobky z nich
Č.9 CELER a výrobky z něj
Č.10 HOŘČICE a výrobky z ní
Č.11 SEZAMOVÁ SEMENA ( SEZAM ) a výrobky z nich
Č.12 OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
Č.13 VLČÍ BOB ( LUPINA ) a výrobky z něj
Č.14 MĚKKÝŠI a výrobky z nich