Soutěž matematický klokan 2018

Ve dnech 20. – 21. 3. 2018 se naše škola již tradičně zapojila společně s dalšími v ČR do mezinárodně koordinované soutěže MATEMATICKÝ KLOKAN.…

  • Soutěž matematický klokan 2018

    Publikováno v Dubnu 19 2018 v kategorii Novinky ZŠ

    Ve dnech 20. – 21. 3. 2018 se naše škola již tradičně zapojila společně s dalšími v ČR do mezinárodně koordinované soutěže MATEMATICKÝ KLOKAN. Soutěž se do světa rozšířila z Austrálie a u nás se konala poprvé v roce 1995. Jejím pořadatelem v ČR je Jednota českých matematiků a fyziků ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci, s podporou MŠMT.
    Tím, že se do této soutěže zapojujeme, se snažíme podpořit děti, které v matematice rády řeší nejen běžné slovní úlohy, ale také ty logické. Objevitelská radost, možnost sdílení řešení s ostatními, případně nalezení dalších postupů, ale i smíření se s neúspěchem, když to nevyjde, to vše děti významně posouvá vpřed.
    Loni se do soutěže zapojilo 49 žáků naší školy, letos jich bylo 74!. Soutěžili v kategorii Cvrček (1. – 3. roč.) – 18 úloh a Klokánek (4. – 5. roč.) – 24 úloh. Čas na řešení - 60 min. Úlohy jsou řazeny podle obtížnosti za 3, 4 a 5 bodů, vybírá se z 5 možností (správná odpověď je vždy jen jedna), za nezodpovězenou úlohu je 0 bodů a za nesprávnou odpověď se odčítá 1 bod. Což přináší další důležité rozhodování, na kolik jsem si svou odpovědí jistý, risknu to nebo raději nechám úlohu bez řešení.
    Všichni úspěšně vyřešili nejméně 3 úlohy a zaslouží si tak veliký obdiv a poděkování za účast. Ti co využili celý časový limit na řešení, odcházeli opravdu vyčerpaní.
    Ale stálo to za to, neboť se letos objevil jeden „ super klokan“, který správně vyřešil 23 úloh a stal se tak zákupským rekordmanem v počtu dosažených bodů. Tím „super klokanem“ je Ondřej Šefčík z 5.B. Blahopřejeme ke skvělému výsledku!
    A kdo jsou naši nejúspěšnější řešitelé?

    Lenička Jirásková 1. A, Davídek Herbst 1. A

    Robert Olšar 2. B

    Violka Krumlová 3. B

    Saša Horníková 4. A

    Ondřej Šefčík 5. B. 
     

    Nahoru