Na stopě klimatu - ekologický projektový týden

Ve dnech 9. – 15. října se uskutečnil v německém Thalheimu ekologický projektový týden. Z naší školy vybraly paní učitelky Kňobortová a…

  • Na stopě klimatu - ekologický projektový týden

    Publikováno v Listopadu 14 2016 v kategorii Novinky ZŠ

    Ve dnech 9. – 15. října se uskutečnil v německém Thalheimu ekologický projektový týden.
    Z naší školy vybraly paní učitelky Kňobortová a Klimentová 25 žáků z 6. 9.ročníku a také nad námi celý týden měly dohled. Byli jsme ubytováni v malém městečku vzdáleném asi 20 km od města Chemnitz a naši skupinu doplnilo 29 německých dětí. Akce probíhala v ekologickém duchu a celý pobyt byl hrazen z projektu Evropské unie.
    Ubytování se na první pohled zdálo v pohodě, ale již první večer se i pod těmi nejlehčími začaly propadat postele. Ze začátku to byly jen spodní patra paland, ke konci týdne se však začaly propadat i horní patra. Většinu jsme zase dali dohromady a musíme říct, že vše ostatní bylo v pořádku, včetně výborného jídla.
    Program projektu byl opravdu bohatý: Po příjezdu jsme hráli různé seznamovací hry a na druhý den byla prohlídka lesa a okolí Tabakstanne. Absolovovali jsme také přednášku na téma „Ekologická stopa“, jízdy na čtyřkolce a nesportovní olympiádu Navštívili jsme bazén Freizetbad Greifensteine Geyer, kde jsme se pořádně vydováděli. Zajímavá byla i exkurze v továrně na těstoviny Nudelcentrum Riesa nebo plavba parníkem mezi městy Seußlitz a Míšeň a prohlídku tohoto krásného historického města.
    Čtvrtý den pobytu jsme se šli podívat na kopec zvaný Hrouda – na tomto zvláštním místě rostou kaktusy a stromy naruby! Můžete se tam usadit na vyhřívanou židli nebo jako my vylézt na rozhlednu – a pokud budete mít větší štěstí na počasí než my, možná z ní i něco uvidíte . Druhá část účastníků měla za úkol za 10 Euro nakoupit vhodné ekologické potraviny. Večer jsme mohli hrát stolní tenis.
    Poslední den jsme si prohlédli rodinou ekofarmu Rößlerhof a vlastnoručně vyrobili několikakilový bochník sýra. Večer jsme si zatančili na rozlučkové diskotéce. Předtančení předvedla skupina z Ruska, která přicestovala z dálky více než 40 000 km. I mezi nimi jsme našli kamarády.
    Zpočátku jsme měli v naší českoněmecké skupině malý problém s komunikací. Určitě nebyl problém v jazyce - bylo to o tom se pořádně rozkoukat. Naše dorozumívání stálo na angličtině a trochu i němčině, protože tu se učíme jako druhý cizí jazyk teprve 3. rokem.
    Ale jinak jsme si s Němci hodně rozuměli a povídali. O zábavu bylo postaráno, chápali i většinu našich vtipů, a dokonce jsme je naučili i několik českých her.
    V průběhu druhého až třetího dne se z nás stala super parta! Nikdy bychom neřekli, že z nás budou takoví kamarádi! Nejvíce nás stmelily jízdy v autobuse, ač by to nikdo nečekal. Právě v autobusech byl čas si povídat, na jaké téma jsme chtěli, a vzájemně jsme se učili různá slovíčka a fráze v jazyce toho druhého.
    Všichni jsme byli ze zájezdu nadšení a loučení s novými kamarády ze Saska bylo opravdu smutné. Nikdo netušil, že si s Němci vytvoříme tak hezké vztahy. S mnohými z nich si dodnes píšeme a věříme, že se ještě někdy potkáme.
    Na závěr patří velké poděkování paním učitelkám Kňobortové a Klimentové za péči a starostlivost o nás.

    Účastníci zájezdu z 9. tříd

     

    Nahoru